Een eetruimte waarin vier dames aan een statafel zitten op barkrukken

Werk en privé in balans

12/09/2023

Als werkgever wil je dat je werknemers productief zijn en goede resultaten leveren, maar het is ook belangrijk dat ze een goede balans hebben tussen werk en privéleven. Dit betekent dat ze genoeg tijd hebben voor werk, maar ook voor andere belangrijke zaken in hun leven, zoals familie en vrienden, sporten of hobby's.


Een evenwichtige werk-privé balans is van onschatbare waarde en draagt bij aan de veerkracht van je bedrijf. Met de komst van Gen-Z op de arbeidsmarkt is dit niet langer slechts een wens, maar een must. Bedrijven die de reputatie hebben dat ze de balans tussen werk en privé aanmoedigen, zijn dan ook erg aantrekkelijk geworden. En met reden!


Steeds meer werkgevers zijn zich ervan bewust dat een goede werk-privé balans een win-winsituatie is. Het leidt tot het verhogen van de productiviteit, het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid en minder personeelsverloop. Bijkomend straalt het ook positief uit op het imago van je bedrijf, de algehele sfeer en de efficiëntie van je teams.


Hoe bevorder je een goede werk-privé balans?
Als werkgever is er een bepaalde rol voor je weggelegd om je werknemers te ondersteunen om hun werk en privéleven op elkaar af te stemmen. Er zijn verschillende aspecten waar je als bedrijf op kan focussen.

Flexibiliteit

De flexibiliteit van hybride werken opent de deuren naar een verbeterde werk-privébalans door minder afhankelijk te zijn van werktijden of een bepaalde locatie. Medewerkers krijgen de kans om hun werkdag aan te passen aan hun dagelijkse planning. Dit versterkt hun autonomie en stelt hen in staat om werk en persoonlijke verplichtingen beter te combineren.


Maar deze manier van werken brengt ook uitdagingen met zich mee. Een aanwezigheidscultuur, waarbij werkgevers de kwaliteit van het werk associëren met hoe lang hun werknemers op kantoor zijn, werkt ook in een hybride model niet. Hybride werken is meer dan de verdeling tussen thuis en kantoor. Menselijke capaciteiten worden hierbij belangrijker. Geef je mensen dus het vertrouwen binnen het kader van een duidelijk werkbeleid.

Ook je medewerkers worden geconfronteerd met uitdagingen. Werk en privé lopen meer door elkaar. En niet iedereen kan hier op dezelfde manier mee om: sommigen profiteren van de vrijheid en anderen zullen geneigd zijn meer te doen dan nodig. Zelfsturing komt dus centraler te staan.

Tip: Ondersteun deze flexibiliteit ook in de inrichting van je kantoor. Meer erover lees je hier.

Welzijn en gezondheid

Welzijn en gezondheid gaan verder dan enkel fysieke gezondheid. Het omvat ook mentale veerkracht, sociale connecties... Als werkgever kan je een gezonde levensstijl stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan cursussen en programma’s zoals trainingen voor een betere zithouding, gezonde voeding, samen sporten, groepsactiviteiten... tot een cursus omgaan met conflictsituaties.... Door je medewerkers aan te moedigen goed voor zichzelf te zorgen en balans te vinden, beperk je gezondheidsproblemen en ziekteverzuim.

Communicatie

Een open en ondersteunende communicatiecultuur is de kern. Zorg dat je werknemers zich comfortabel voelen om hun grenzen aan te geven en hun zorgen te uiten. Zo maak je onderwerpen als werkdruk of -stress bespreekbaar. Communiceer verwachtingen hierrond duidelijk en werk samen aan oplossingen die voldoen aan zowel professionele als persoonlijke verplichtingen, met wederzijds respect.

Bedrijven die de werk-privé balans serieus nemen, profiteren zowel op korte als lange termijn. Hun personeel zal gelukkiger en gezonder zijn en hun organisatie productiever en succesvoller. Een gezonde balans is echter geen streven naar perfectie, maar voortdurend leren en aanpassen.